Mobile Pastoralism is the Most Efficient Livestock Farming System
Mobile pastoralism, exemplified by the Bacak family’s spring migration in Turkey, is highlighted as a biodiversity-friendly practice. It efficiently uses natural resources, water, energy, and land, providing a sustainable way to produce food in areas unsuitable for crops.
This spring, we are accompanying the Bacak family of Sarıkeçili nomadic pastoralists in Turkey during their hundreds of kilometres of spring migration from their wintering site on the shores of the Mediterranean to their summering sites in Central Anatolia, beyond the Taurus Mountains. Their journey highlights various dimensions of mobile pastoralism as a biodiversity and climate-friendly cultural practice. We are excited to share our in-situ observations day by day, each focusing on a particular aspect of mobile pastoralism.
Mobile pastoralism is the most efficient and sustainable livestock farming system in terms of use of natural resources, water and energy and land management. Herds moving between pastures according to seasonal availability, mobile pastoralism offers the only sustainable way to turn sunlight into food for people in areas unsuitable for crop production. The strong legacy of mobile pastoralism in the basin is one of the reasons why the Mediterranean is one of the biodiversity hotspots on Earth.
On this page
“Denizleri ve Toplumları Birleştirmek: Saros Körfezi Koruma ve Restorasyon Planlama” Projemizin, Avrupa Komisyonu tarafından “Restore our Ocean and Waters” AB Misyonu’nun hedeflerine katkı sağlamakta merkezi bir rol oynayan bir proje olarak tanınıp duyurulduğunu gururla duyuruyoruz.
Bu, Türkiye’nin Ege kıyılarındaki ekolojik ve kültürel açıdan zengin bu alanı koruma ve restore etme taahhüdümüzü güçlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda projemizin Akdeniz’de dönüştürücü bir değişim yaratmadaki önemini de vurguluyor. Faaliyetlerimiz Avrupa’nın deniz ekosistemlerini koruma ve sürdürülebilirlik hedefleriyle daha geniş bir çerçevede bütünleşiyor.
Saros Körfezi; Posidonia oceanica çayırları, kritik kıyısal sulak alanları, mercan toplulukları, Akdeniz fokları (Monachus monachus) için Önemli Fok Alanları, yüksek oranda deniz memelileri popülasyonları ve Önemli Deniz Memelisi Alanları (IMMA), Önemli Köpekbalığı ve Vatoz Alanları (ISRA), koruma öncelikli deniz kuşları ve nesli tehlike altında olan balık türleri gibi pek çok önemli yaşam alanı ve türe ev sahipliği yapıyor. Bölge, sunduğu ekosistem hizmetleri ile yerel topluluklara önemli sağlık, sosyal ve ekonomik faydalar sağlıyor.
Ancak, bölge; Yasadışı, Kayıtdışı ve Kuraldışı (YKK) balıkçılık, yüksek düzeyde su kirliliği, istilacı türler, genişleyen kıyısal yapılaşma ve iklim değişikliğine bağlı deniz seviyesi yükselmesi gibi birçok tehditle karşı karşıya. Bu zorluklara rağmen, hem biyolojik çeşitliliği koruma hem de sürdürülebilir deniz ve kara kullanım sistemlerine odaklanan koruma ve restorasyon girişimleri henüz çok az.
Proje kapsamında, ekolojik, kültürel ve sosyo-ekonomik bilgi ve verileri birleştirerek katılımcı ve bütüncül bir yaklaşım benimsemektedir. Bu kapsamda koruma ve restorasyon hedeflerini tanımlamak, küçük ölçekli balıkçıları değişimin aktörleri olarak güçlendirmek, ekosistemlerin mevcut durumunu değerlendirmek, sosyo-politik ve yerel tehditleri belirlemek ve uzun vadeli Saros Körfezi Koruma ve Restorasyon Programı için stratejiler geliştirmek üzere çalışıyoruz.
Daha fazla bilgi için https://maritime-forum.ec.europa.eu/node/5948_en adresini ziyaret edebilirsiniz.
On this page