Otlatmaya bağlı olarak evrimleşen bitkileri yün keçe ile bir metrekarede yeniden canlandıran Bir Metrekare projesi, göçebe hayvancılık ve biyoçeşitlilik arasındaki ilişkiyi yaratıcı bir şekilde sunan küresel bir sanat çalışmasıdır. Türkiye’deki ilk sergi, 8-9 Aralık 2018’de Alaçatı, İzmir’de gerçekleşmiştir.
Otlatmaya bağlı olarak evrimleşen mera ve otlaklardaki bitki türlerini, koyun ve keçilerinden elde edilen yünler ile 1 metrekarede keçe ile yeniden üreten Bir Metrekare projesi göçebe hayvancılık ve biyoçeşitlilik arasındaki bu ilişkiyi yaratıcı bir şekilde sunan ortak bir sanat çalışmasıdır.
Bir Metrekare Yolda Girişimi, DiversEarth ve Asociación Trashumancia y Naturaleza tarafından hayata geçirilen Roads Less Travelled Global programının her ülkede destek veren yerel örgütler ile işbirliği içinde koordine ettiği bir projedir. İspanya’da DehesaLana, Şili’de Wallontu Witral gibi farklı ülkelerden kadın topluluklarının katılımı ile küresel bir ortaklık olan Bir Metrekare macerasına Türkiye’den Avukma Üreten Kadınlar Kooperatifi katılmaktadır.
Avukma Üreten Kadınlar Kooperatifi tarafından otlatmaya bağlı olarak evrimleşen mera ve otlaklardaki bitki türlerinin, 1 metrekarede keçe ile yeniden üretildiği Bir Metrekare Türkiye sanat çalışmasının ilk sergisi 8-9 Aralık 2018 tarihlerinde Alaçatı, İzmir’de gerçekleşti.
Türkiye’de görülen zengin ekosistem ve yaşam alanı çeşitliliği oldukça yüksek düzeyde bir tür çeşitliliği yaratmanın yanı sıra aynı zamanda bu coğrafyada yaşayan insanların kültürlerini biçimlendirmiş, insanlar da bilmukabele bu çeşitliliğe şekil vermiştir. Sarıkeçililer gibi Yörük ve Koçer göçebe topluluklar Türkiye’de insanlar ve doğa arasındaki bu etkileşimin eşsiz bir örneği. Birçok bitki türünün yaşamı göçebe hayvancılığın ve otlatmanın devam etmesine bağlıdır.
Sergiden görüntüler ile hazırlanan kısa filme buradan ulaşabilirsiniz.
On this page