Yırtıcı saldırılarına karşı taşınabilir elektrikli çit
Yırtıcılarla çatışma yaşayan göçebe hayvancıların bilgi ve deneyimi çok değerlidir. Habitat kaybı hem doğayı hem de hayvancılığı tehdit etmekte, yırtıcıların sürülere saldırmasına yol açmaktadır. Buna karşı taşınabilir elektrikli çitleri Türkiye’de Koçbıyık ailesiyle test ettik. Bu yöntem, göçebe hayvancılar ve yırtıcılar için öldürücü olmayan bir çözüm sunuyor.
Aynı coğrafyaları paylaştıkları yırtıcılar ile yaşanan çatışmaların nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda göçebe hayvancıların bilgi ve deneyimleri çok önemli bir rol oynuyor. Doğal yaşam alanlarının parçalanması veya yok olması hem doğayı hem de göçebe hayvancıları tehdit etmekte.
Bu tehditler yırtıcıların doğal beslenme kaynağı olan yaban hayvanlarının da azalmasına neden olmakta, onların beslenmek için sürülere saldırmalarına sebep olabilmektedir. Bu durum, doğa koruma mevzuatı ve uygulamalarının yırtıcılar ile yaşanan çatışmaların kökeninde yatan bu nedenleri göz önünde bulundurarak tasarlanmasını, örneğin geyik yaban keçisi gibi türlerin nüfuslarının korunarak artmasını, gerektiriyor.
Diğer yandan yerel düzeyde hem can ve geçim güvenliğini hem de doğa korumayı aynı anda mümkün kılan çözümler üretmek de önemli bir rol oynuyor. Saldırı vakalarını takiben gerçekleşen ve anlamlı sonuçlar vermeyen tepkisel uygulamalar yerine, uygun yöntemler ile saldırı riskini azaltmayı hedefleyen önleyici tedbirlere öncelik verilmelidir.
Kangal, akbaş gibi çoban köpeklerinin geleneksel kullanımı bu önleyici tedbirlerin en başta gelen örneklerinden biri iken elektrikli çit kullanımı gibi yeni teknikler de mevcuttur. Ülkemizde sabit elektrikli çit kullanan yerleşik hayvancılar bulunmakta. Ama göçebe hayvancılar için onların kullanabileceği taşınabilir çözümler gerekiyor.
Bu nedenle Yolda Girişimi, İspanya’daki ortağı Trashumancia y Naturaleza’nın da deneyimlerinden faydalanarak, taşınabilir elektrikli çitleri Türkiye’de tatbik etmek istedi.
Göçebe hayvancılık ile geçimini sürdüren Koçbıyık ailesine hibe ettiğimiz taşınabilir elektrikli çit ile, bu yöntemin insan-kurt çatışması riskini azaltmak açısından etkin olup olmadığını birlikte test etmek istiyoruz. Ekipmanı paketlerinden çıkardıktan sonra elektrik çarpmasının nasıl hissettirdiğini ilk önce kendimiz deneyimledik. Gerçek deneme, kurtların mevcut olduğu yaylada yani yazın gerçekleşecek.
Kurulması ve toplanması kolay olan taşınabilir elektrikli çit, sonuçları hem göçebe hayvancılar hem de kurt gibi yırtıcılar açısından fayda sağlayan ve öldürücü olmayan önleyici yöntemler arasında yer alıyor. Çitlerde sürekli bir elektrik akımı bulunmamakta. Nabız gibi kısa aralıklarla gerçekleşen elektrik akımı herhangi bir yaralanmaya neden olmamakla beraber kurt gibi yırtıcıların alışmaları mümkün olmayan bir uyarıcı işlevi görmekte.
Yolda Girişimi bu denemeleri başka göçebe aileler ile de gerçekleştirecek. İlk denememize ilişkin kısa bir filmi buradan izleyebilirsiniz.
Bu sayfada: