Sarıkeçililerin göçebe hayvancılık yöntemiyle ürettiği keçinin ekolojik ayak izini inceleyen “Göçebe Hayvancılığın Ekolojik Ayak İzi: Sarıkeçililerin Ürettiği Keçi Eti” raporu, bu yöntemle üretilen keçi etinin endüstriyel üretime göre %135 daha az ekolojik etki yarattığını ortaya koyuyor. Bu buluş, küresel doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına yönelik önemli bir katkı sağlıyor.
Global Footprint Network ile gerçekleştirdiğimiz, Türkiye’de Sarıkeçililerin sürdürdüğü göçebe hayvancılığın ekolojik ayak izini analiz eden çalışmamızın sonucu olan “Göçebe Hayvancılığın Ekolojik Ayak İzi: Sarıkeçililerin Ürettiği Keçi Eti” raporu yayınlandı!
Hem biyolojik çeşitlilik hem de iklim krizinin sonuçlarını sadece ekosistemlerin çöküşü ve birçok türün yok oluşu ile değil, aynı zamanda yaşam alanlarının ve gıda üretim sistemlerinin çöküşü, orman yangını ve seller gibi büyük felaketler ve bunlara eşlik eden sosyal ve ekonomik sorunlar ile deneyimliyoruz.
Her iki krizin de ana nedeni ise doğanın kendini yenileyebilme sınırlarını göz ardı ederek dünyanın bize sunabileceğinden daha fazlasını talep eden üretim ve tüketim sistemleri. Halbuki bu gezegendeki kısa tarihimizde insan yaşamının ve geçiminin doğa ile denge içerisinde sürdürebilmenin mümkün olduğunu gösteren deneyimler hala mevcut.
Bu gerçekten hareket ederek biyolojik çeşitliliği korumaya ve iklim değişikliği ve etkileri ile mücadeleye katkı sağlayan geleneksel ve yerel üretim sistemlerini araştırmak ve bunları desteklemek üzere gerçekleştirdiğimiz çalışmalara bir yenisini daha ekledik.
Ekolojik Ayak İzi ve Göçebe Hayvancılık:
Ekolojik Ayak İzi, Global Footprint Network (GFN) tarafından geliştirilen ve doğal kaynaklara olan talebi ölçmek için kullanılan bir ekolojik etki belirleme yöntemidir. İnsanların tükettiği kaynakların yenilenmesi ve atıkların bertaraf edilmesi için gereken biyolojik kapasiteye işaret eder.
GFN ile işbirliği içerisinde bu yöntemi kullanarak Türkiye’de Sarıkeçililer tarafından gerçekleştirilen keçi eti üretiminin Ekolojik Ayak İzini araştırdık. Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği ve Geççi’nin sağladığı destek ile gerçekleştirdiğimiz saha çalışmasında topladığımız veriler ile her bir sürünün toplam net Ekolojik Ayak İzi’ni yıllık tüm girdi ve çıktılarının ayak izini ölçerek hesapladık.
Araştırmamız çarpıcı sonuçları ortaya koydu:
‼️ Göçebe hayvancılık, endüstriyel üretime kıyasla gezegenin biyolojik kapasitesinin %135 daha azını gerektiren bir Ekolojik Ayak İzine sahip.
‼️ Yani, eğer keçi eti tüm dünyada Sarıkeçililerin Toroslarda uyguladığı gibi göçebe hayvancılık yöntemleriyle üretilseydi, dünyanın bize sunduğu bir yıllık doğal kaynakları tükettiğimiz gün olan Dünya Limit Aşım Günü 2,2 gün gerileyecekti.
Araştırmaya dair ayrıntılı bilgi için raporun tamamına (İngilizce) buradan ulaşabilirsiniz.
Türkçe bilgi notuna buradan ulaşabilirsiniz.
İngilizce bilgi notuna buradan ulaşabilirsiniz.
Bu sayfada: