PARKS: Uluslararası Korunan Alanlar ve Koruma dergisinin Mayıs 2019 sayısında yayımlanan Mobile Pastoralism and Protected Areas: Conflict, Collaboration and Connectivity (Göçebe Hayvancılık ve Korunan Alanlar: Çatışma, İşbirliği ve Bağlantısallık) isimli makalemizde, göçebe hayvancılığın korunan alanlar ve daha geniş peyzajlar arasındaki bağlantısallığa sağladığı katkıları ele aldık ve çatışmaları iş birliğine dönüştürmeye yönelik öneriler sunduk.
PARKS: Uluslararası Korunan Alanlar ve Koruma dergisinin Mayıs 2019 sayısında Mobile Pastoralism and Protected Areas: Conflict, Collaboration and Connectivity (Göçebe Hayvancılık ve Korunan Alanlar: Çatışma, İşbirliği ve Bağlantısallık) isimli bilimsel makalemiz yer alıyor.
Makalede özellikle korunan alanlar ve daha geniş coğrafyalar arasında sürülerin hareketliliği ile sağladığı bağlantısallıkla ilişkili olmak üzere göçebe hayvancılığın doğaya sağladığı birçok katkıyı bilimsel referanslar ile ele aldık. Bunlar arasında İspanya’da gerçekleştirdiğimiz göç rotalarını vektörel haritalama çalışması ve bu göç yollarının korunan alanlar ile biyoçeşitlilik açısından zengin diğer alanları birbirlerine bağlayarak yarattığı ağa ilişkin analiz de yer almakta. Milli parklar gibi korunan alanların çoğunda doğa koruma görevlileri ile göçebe hayvancılar arasında çoğunlukla herhangi bir iş birliğinin söz konusu olmamasını göz önünde bulundurarak ve göçebe hayvancılığın bilimsel referanslar ile kanıtlanmış faydalarını ortaya koyarak bu makale vesilesi ile korunan alan yöneticilerinin düşfünmesi gereken önemli soruları gündeme getirmeyi amaçladık. Makale bu doğrultuda aralarında Diğer Etkin Alan Koruma Önlemleri (OECM) ve Bağlantı Koruma Alanları (ACC) gibi yeni doğa koruma mekanizmalarının da yer aldığı iş birliği imkanlarına işaret etmekte ve çatışmaları iş birliğine dönüştürmeye yönelik bir dizi tavsiye içermektedir.
Makaleye buradan erişebilirsiniz.
On this page