Yolda Girişimi doğa koruma alanında uluslararası düzeyde faaliyet gösteren bir sivil toplum örgütüdür. Biyolojik çeşitliliğin korunması için bilimsel araştırmalar, savunuculuk ve iletişim çalışmaları yürütür ve bu doğrultuda ortaklıklar geliştirir. İnsanlığın, tüm kültürel çeşitliliği ile, ekolojik sistemlerin asli bir unsuru olması gerçeğinden hareket eden Yolda’nın çalışmaları biyolojik çeşitliliğe ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağlayan başta göçebe hayvancılık olmak üzere geleneksel üretim biçimlerine odaklanır.
İşbirliklerimiz
Roads Less Travelled
Roads Less Travelled yaşam biçimlerini muhafaza etmeleri ve özgür bir şekilde göçlerine devam etmeleri için göçebe hayvancı toplulukları desteklemek üzere Yolda Girişimi, DiversEarth ve Trashumancia y Naturaleza tarafından geliştirilmiş uluslararası bir işbirliği programıdır. Yürütülen ortak araştırma, savunuculuk ve iletişim çalışmaları ile Roads Less Travelled küresel programı bu toplulukların doğaya, iklim değişikliği ile mücadeleye ve toplumlara nasıl katkı sağladıklarını bilimsel kanıtlar ile ortaya koymayı ve gerek ulusal gerek uluslararası düzeyde politikaların bu vazgeçilmez rollerinin dikkate alınarak geliştirilmesini amaçlamaktadır.
Akdeniz Kültürel Peyzajları Ortaklığı
Akdeniz havzasının her yerinde halen yerel topluluklar Akdeniz peyzajlarının çeşitliliğine ve ekolojik bütünlüğüne katkı sağlayan göçebe hayvancılık gibi birçok geleneksel üretim biçimini devam ettirmektedir. Ancak bugün karşı karşıya kaldıkları tehditler geleneksel üretim biçimlerini sürdürebilme kabiliyetlerine büyük zarar vermektedir. Peyzaj çeşitliliğini muhafaza etmeyi ve yönetmeyi mümkün kılan ve böylece Akdeniz havzasında biyoçeşitlilik kaybını engellemeye katkı sağlayan geleneksel üretim biçimlerini korumak amacıyla Mava Vakfı’nın desteği ile 13 örgüt hem peyzaj düzeyinde hem de bölgesel düzeyde güçlerini birleştirdi. Pilot sahalar kapsamında gerçekleşen müdahalelere ilaveten göçebe hayvancılık Roads Less Travelled tarafından bölgesel düzeyde ele alınıyor.
Doğa ve Kültür için Akdeniz Konsorsiyumu
Doğa ve Kültür için Akdeniz Konsorsiyumu Yolda Girişimi, DiversEarth, WWF Kuzey Afrika, Med-INA, Society for the Protection of Nature in Lebanon, Trashumancia y Naturaleza sivil toplum örgütlerinin güçlerini bir araya getirdiği bir oluşum. Konsorsiyum yaşam biçimleri ile doğanın korunmasında fark yaratan insanları desteklemek için çalışıyor.
Uluslararası Meralar ve Geleneksel Hayvancılar Yılı Girişimi
Dünya üzerinde en fazla zarar gören ve ama en az korunan ekosistemlerden biri olan meraları ve bu ekosistemlerin muhafazasında büyük bir rol oynayan göçebe hayvancıları ivedi olarak korumaya yönelik bir ihtiyaç aşikâr iken, tam tersine bu ihtiyaç küresel gündemde yer bulmakta bile zorlanmaktadır. Bu geçim biçimin insanlığa ve doğaya katkılarına, mevcut durumuna, tehdit etmenlerine, koruma çalışmalarının üzerine gitmesi gereken eksikliklere ve ihtiyaçlara ilişkin bilgi halen eksik ve bütünlükten uzaktır. Bu gerçeklerden hareketle konuya ilişkin bilgi ve kavrayışı artırmak ve bu değerli ekosistemleri ve yaşam alanları bu ekosistemler olan geleneksel hayvancıları korumak için sürdürülebilir eylemler geliştirmek amacıyla, Birleşmiş Milletler Uluslararası Meralar ve Geleneksel Hayvancılar yılı ilanı için küresel ölçekte faaliyet gösteren birçok örgüt ve oluşum ittifak halinde çalışmaktadır.